Julklappstips till Ettåring

Julen är en älskad högtid, och den är framför allt vinterns höjdpunkt. Många börjar dekorera och planera för jul redan i november och hela advent blir sedan en lång förberedelse för det som komma ska.

Julen räknas som barnens högtid, och det är väl just barndomens jular som ligger till grund för våra drömmar om den perfekta julen. Och även om julen sällan blir så där perfekt som vi förväntar oss är det en högtid med mycket glädje och gemenskap. När man växer upp och bildar egen familj har man möjlighet att skapa sina egna traditioner, men väldigt ofta firar man jul på samma sätt som man gjort som barn. Helt enkelt för att det är så man vill att en jul ska se ut.

Julen en helt ny dimension

När man själv får barn får julen en helt ny dimension. Även om man kanske har tappat en del av den där barnsliga förväntan man hade som barn, blir det en helt annan förväntan och stämning när man har egna barn att fira med. För nu skapar man julfirande och traditioner inte bara för sin egen skull, utan för att man vill ge sina barn fina upplevelser och minnen att ta med sig. Lillans, eller lillens, första jul är alltså något speciellt i många bemärkelser.

Att bli förälder innebär många förändringar i livet, och naturligtvis blir inte heller julen exakt som förr. Även om man försöker hålla på traditioner och vanor smyger sig nyheter in här och var. Och även om den lilla ettåringen kanske inte förstår firandet helt och fullt kretsar det mesta kring den lilla. För julen är, som sagt, barnens högtid.

Vad ger man en ettåring i julklapp

Att köpa julklapp till sitt lilla barn kan vara något av det roligaste som finns. Som mamma, eller pappa, har man säkert inte så svårt att hitta lämpliga julklappar till barnet. Och det som inte riktigt passar nu kommer säkert till användning längre fram.

Men, för mormor, farfar och släkt och vänner kan det vara betydligt svårare att hitta på bra julklappar till den lilla ettåringen. Och inte är det lätt för mamma och pappa att svara när man får frågan om vad den lilla önskar sig heller. Det där med jul och julklappar är inte så lätt att förstå när man inte är äldre än ett år, så förmodligen vet inte ettåringen själv vad han, eller hon, önskar sig i julklapp. Det finns till och med risk att klapparna blir fler än man orkar öppna och att huvudpersonen helt enkelt somnar ifrån det hela innan alla paket är undersökta.

Som förälder kan det vara bra att tänka över vad barnet behöver, och sen bestämma sig för vad man själv tänker köpa och vilka klappar man kan sätta upp på den önskelista som släkt och vänner kan få ta del av.

Leksaker

Leksaker är förmodligen vad de flesta har i åtanke när det gäller julklappar till barn. Det är ju så mycket roligare att köpa sånt som man vet att mottagaren blir glad över, och när mottagaren är ett barn brukar de hårda paketen vara de mest uppskattade. Och visst finns det en hel del leksaker som passar för en ettåring. Vid denna ålder börjar barnet ofta resa sig upp och genom övning lär man sig både att stå och gå. Det finns en hel massa hjälpmedel som sparkbilar och gåstolar som kan bli en utmärkt julklapp just till en ettåring.

Sparkbilar behöver inte alls vara bilar, även om det kan låta så. Men, det finns ett stort utbud av dessa redskap , både i form av fordon och djur. Oavsett om sparkbilen kommer i form av en bil, ett flygplan, en björn eller en gris, ger de utmärkt träning både av ben och balans och är en viktig del i gåträningen. Naturligtvis finns de i många fler former och figurer än de som nämns här, men detta är ett exempel på det stora utbudet som marknaden bjuder på.

Olika aktivitetsleksaker

Det finns också en hel del olika aktivitetsleksaker, med ljus, ljud och andra effekter som kan stimulera träning och lek på ett sätt som passar bra för en ettåring. Här kan man välja bland ett brett utbud, med mer eller mindre avancerade leksaker och i olika prisklasser.

Träleksaker i olika former är klassiska leksaker som är lämpliga för små barn. Här finns det många klassiker, som den kända taxen från Brio, bultbrädor, träbilar och mycket annat. Pussel i alla former brukar roa barn. Och det finns flera olika pussel som är utformade för de riktigt små barnen. De första pusslen brukar ha ett fåtal bitar som föreställer djur, bilar eller andra saker som barnen känner igen. För att det ska vara lättare att ta upp och sätta dit pusselbitarna är de försedda med en knopp eller ett litet handtag. Träklossar och pussel i form av klossar passar också bar för ettåringen, eftersom man leker på sitt eget sätt med klossarna.

Leksaksspisen

En annan klassiker som roar redan i ettårsåldern är leksaksspisen, gärna med tillhörande grytor och kastruller. Små barn älskar att göra som mamma och pappa, och med en leksaksspis kan man tidigt vara med och laga mat.

Leksaker över huvud taget är inget större problem att hitta, eftersom många leksaksaffärer har leksakerna sorterade på ett sätt att man enkelt hittar saker som är avsedda för riktigt små barn. Handlar du på nätet är det ännu enklare, eftersom leksakerna i webbutikerna oftast är kategoriserade efter ålder, och du behöver bara söka på leksaker för ettåringar.

Men, det finns ju mycket annat man kan behöva när man är ganska ny i livet. Även om leksaksarsenalen kanske inte hunnit bli så stor än kommer den med all sannolikhet att vara det inom en snar framtid. Därför kan olika typer av leksaksförvaring vara en bra julklapp. Här finns många fina lådor och korgar där man kan förvara leksaker på ett smart och roligt sätt. Kläder och andra mer ”nyttiga” saker passar också bra. Den första julen är det oftast själva paketen som är mest intressanta och då kan det vara bra att stoppa in ett och annat mjukt paket.