Inför första advent, i slutet av november eller början av december plockas de fram, våra mest omtyckta julprydnader. Vi pratar naturligtvis om adventsljusstakarna. De finns i nästan varje hem och de sprider ljus i mörkret där de står. Ljusstakarna har funnits länge och har blivit en tradition i svenska hem, och numera finns en mängd olika modeller att välja mellan.
Adventsljusstakens historia
På 1930-talet dök det upp en rund ljusstake med fyra ljus. Den kläddes ofta i lingonris. Denna typ av ljusstake hittar vi fortfarande på många svenska bord under advent, och traditionen är att ett ljus tänds varje söndag i advent tills alla fyra är tända strax före jul.
Elljusstaken uppfanns senare av Oskar Andersson. Han arbetade på företaget Philips. 1934 var året då första elljusstaken såg dagens ljus och den tändes i uppfinnarens föräldrars hem. Ljusstaken skapades med hjälp av belysningar från julgranar som hade skickats tillbaka till företaget på grund av att de inte fungerade. En annan man, även han arbetande på Philips, arbetade vidare med elljusstaken och 1937 var den redo för industriproduktion. Hans namn var Werner Simonson.
I Sverige är ljusstakarna en tradition sedan länge och det tillverkas en stor mängd ljusstakar varje år. Alla hamnar dock inte i svenska hem, utan det exporteras även en hel del adventsljusstakar till andra länder i Europa, som till exempel Tyskland, England och Holland. Även till andra sidan Atlanten exporteras det en hel del, närmare bestämt till USA och Kanada.
Många olika varianter
Adventsljusstakar kan som tidigare nämnts se ut på många olika sätt. Det är vanligt att ljusstaken är formad antingen som en båge eller som en pyramid i olika storlekar men det förekommer även ljusstakar formade som ett grenverk samt flera andra modeller. Elljusstaken har vanligtvis sju ljus.
Beroende på fönstrens och hemmets storlek samt utrymme i fönstret, eller den plats där ljusstaken ska placeras, kan det finnas önskemål om olika storlekar. Naturligtvis finns det både små och stora adventsljusstakar, vilket gör att det är enkelt att hitta något som passar både storleksmässigt och designmässigt. Ljusstakarna finns också i olika material. De finns i trä, mässing, stål och flera andra varianter. Naturligtvis går de också att få i olika färger.
Stjärnor också populära
Den som är ute och tar en promenad genom ett villasamhälle eller förbi ett lägenhetsområde under december månad kan ofta konstatera att det finns adventsljusstakar i en stor majoritet av alla fönster. Om det trots allt inte finns en ljusstake så finns det ofta en annan ljuskälla som också är mycket populär runt jul, närmare bestämt adventsstjärnan. Även de finns i flera olika varianter, både hängande och stående på fot, i olika färger och olika storlekar. Många väljer att ha ljusstakar i några fönster och stjärnor i några, medan andra satsar helhjärtat på antingen det ena eller det andra alternativet.
Adventsljusstakarna behöver naturligtvis inte stå i ett fönster, även om det kanske är det allra vanligaste. Vissa väljer att placera dem som en juldekoration på en skänk, en byrå eller ett sidobord, och även detta blir mycket vackert och skapar mysig julstämning i hemmet.