Årets julklapp

Utnämningen ”Årets julklapp” är något som utdelas av HUI Research, tidigare kallat Handelns Utredningsinstitut, varje år. Detta gör man innan jul, i regel i slutet på november, för att folk ska ha tid att köpa ”Årets julklapp” till sina nära och kära, om den faller dem i smaken. I samband med att ”Årets julklapp” väljs, görs även en julhandelsprognos för det innevarande året, baserat på den ekonomiska situationen och hushållens köpstyrka detta år, med mera.

Utnämningen har förekommit ändå sedan år 1988, då ”Årets julklapp” utsågs för första gången, och trots att alla, eller inte ens de flesta, förstås inte köper just denna julklapp varje år, är detta ändå något som intresserar många, då många tycker att utnämningen kan säga en hel del om den tid som vi lever i, och eftersom media även brukar skriva en hel del om den julklapp som blir utvald varje år.

Årets julklapp 2019: Mobillådan

Årets julklapp 2019 – Mobillådan – Mobilen hade under det senaste decenniet gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia. Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna hade nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen fått en dragningskraft som ständigt pockar på.”, enligt HUI.

Var är kriteriet för ”Årets julklapp”?

Enligt HUI själva ställer de följande krav på den julklapp som i slutändan blir vald:
– Att den förväntas sälja bra enligt de prognoser som HUI Research gör
– Att den kan anses tidstypisk av ett eller annat skäl
– Att det är en nyhet eller har ett nyhetsvärde det år som den blir vald

Med anledning av detta kan inte varje julklapp bli vald varje år, och HUI Research kommer även med en motivering gällande varför julklappen ifråga blivit vald, baserat på detta.

Årets julklapp

Hur har då HUI Research lyckats med sina utnämningar genom åren?

Det har varierat ganska mycket faktiskt. Ibland har man lyckats väldigt väl, medan årets julklapp ibland blivit helt fel. Några år har man varit lite före sin tid, medan man legat lite efter trenderna en del år. Man kan därför inte på något sätt påstå att alla utnämningar varit lyckade.

Dessa julklappar har valts till ”Årets Julklapp” hittills:

1988 – En bakmaskin
1989 – En videokamera

1990 – En wok
1991 – En CD-spelare
1992 – Ett tv-spel
1993 – En parfym
1994 – En mobiltelefon
1995 – En CD-skiva
1996 – Ett internetpaket

1997 – Ett elektroniskt husdjur
1998 – Ett dataspel
1999 – En bok
2000 – En DVD-spelare
2001 – Ett verktyg
2002 – En kokbok
2003 – En mössa
2004 – En platt-TV
2005 – Ett pokerset
2006 – En ljudbok
2007 – EN GPS-mottagare
2008 – En upplevelse
2009 – En spikmatta

2010 – En surfplatta
2011 – En färdigpackad matkasse
2012 – Hörlurar
2013 – En råsaftscentrifug
2014 – Aktivitetsarmband
2015 – Robotdammsugaren
2016 – VR-glasögonen
2017 – Elcykel
2018 – Det återvunna plagget
2019 – Mobillådan

Ett bra tips gällande julklapparna i listan ovan

Om du kör fast gällande vilka julklappar du bör köpa, kan listan ovan förstås fungera som inspiration än idag i viss mån (förutsatt att den person du ska köpa en julklapp till inte är den sorten som måste vara först med det senaste, så att säga). Så det är absolut inte bara för att se vad man ska köpa i år som man kan använda listan, det går även att få en del idéer gällande julklappar genom att titta på de gångna årens ”Årets julklappar” också.

Om man vill köpa just Årets julklapp då?

Ja, i så fall brukar det inte vara något problem, eftersom väldigt många olika återförsäljare brukar ta in den produkt som blir vald till detta i sitt sortiment. Man brukar därför ha massvis med återförsäljare att välja mellan för att göra detta, både på nätet, samt vanliga fysiska butiker, beroende på vad man föredrar.

Vad som dock kan vara bra att tänka på om man bestämmer sig för att köpa just den julklapp som blev vald till Årets Julklapp till någon är att det ofta finns flera olika varianter av de flesta julklappar. Det kan därför vara en bra ide att läsa på lite om de olika varianterna du har att välja mellan, för att du på så vis ska kunna välja just den variant som passar mottagaren bäst, och faller denne bäst i smaken. Vill du inte köpa årets julklapp till din pojkvän eller mormor? Lugn – du hittar fler bra julklappstips här på Julklappstipset.nu.