Julfest

Att tänka på när man anordnar en julfest

Julen är festernas högtid framför andra. Egentligen är hela december fylld av olika fester, ända från första adventskaffet. Tillsammans med olika förberedelser firar vi fyra adventssöndagar och Lucia, innan det är dags för de egentliga julfesterna att ta vid.

Julen är ju för många också en familjehögtid, då vi träffar släkt och familj, som vi kanske inte träffar så ofta under resten av året. Familjer som spridits till olika delar av landet, samlas till julen för det traditionella julfirandet. Men det ordnas också julfester på jobbet, i föreningar och i alla möjliga sammanhang där människor kommer samman.

Att sätta ihop en gästlista

Hur man bäst anordnar en julfest beror förstås på vilken typ av fest det handlar om, och vilka gästerna är. En av de första förberedelserna inför en fest brukar vara att sätta ihop en gästlista. Men, för många av julens fester är nog gästerna ganska självskrivna, oavsett om det handlar om firmans julfest, julfesten i klubben eller den stora julfesten för släkt och vänner.

julfest

En viktig ingrediens i en lyckad julfest är förstås maten. Och till denna fest behöver du heller inte fundera så mycket på vad du ska bjuda på, eftersom julens mat är mycket traditionell, och alla vet vad som bör finnas på ett julbord. Naturligtvis kan du välja att lägga till, eller ta bort, valda delar av det traditionella julbordet om du vill. Du kanske också behöver anpassa julmaten efter gästerna, om det, exempelvis, finns någon allergiker i gänget. Men, fördelen med ett julbord är att det innehåller så många rätter att alla kan äta sig mätta, trots allergier eller speciella dieter.

Dukningen på julfesten

När det gäller dukningen på julfesten kan du själv välja om du vill duka med enhetligt glas och porslin, eller om du blandar. Det kan vara vackert att duka med vackra udda glas, till exempel, och du behöver inte alls lägga stora pengar på att köpa nytt fint porslin. Det går att skapa en vacker och inbjudande dukning av porslin och glas som du hittar på loppis, och det ger också en personlig känsla. Samma sak gäller dekorationen till julfesten. Man tager vad man haver är ett mycket användbart uttryck i många sammanhang. Att dekorera till julfesten behöver inte vara svårare än att fylla stora vaser, eller andra kärl, med granris, till exempel.

Hålls festen hemma, under julhelgen, är hemmet säkert redan julpyntat. Du kan låta gästerna njuta av den juldekoration du har, eller så ställer du samman lite speciella arrangemang just för detta festtillfälle. Samla alla ljusstakar på bordet, eller häng hemmets alla adventsstjärnor över matbordet för extra stjärnglans och feststämning.

Musik hör hemma på alla fester, och på julfesten är det förstås julmusik som gäller. Det finns massor av julmusik att välja på, och här kan du helt välja efter egen smak, eller ännu hellre med tanke på gästerna. Du kan blanda musiken, allt från de gamla, traditionella julsångerna till den moderna julmusiken som så småningom kommer att bli framtidens klassiska julsånger.