Julgodis

Julgodis – förslag på populärt julgodis

Det finns många traditioner förknippade med julen. Julgran och klappar, tomten och julbocken. Julpynt och all den goda julmaten. Och naturligtvis också julgodis i alla former. När det gäller julgodis finns det givetvis många olika traditioner, men gemensamt för de flesta är att det ska vara hemgjort godis, och inte något av det vanliga lördagsgodiset som finns i butiken. Vilka sorter av julgodis man tillverkar varierar från familj till familj, och kanske också från år till år. Men, det finns några sorter som brukar finnas med på de flesta gottebord under julhelgen.

Det populära julgodiset Knäck

Knäck är nog det mest populära julgodiset av alla. Många tycker att det är lite krångligt att koka knäck, och inte minst att portionera ut den varma massan i de små, små knäckformarna. Det kan också vara svårt att få den perfekta knäcken, som lätt släpper formen, utan att för den skull vara för hård. Med en termometer går det betydligt lättare att få perfekt julknäck, och många andra sorters godis är också enklare att göra om man använder sig av en termometer, och går efter smetens temperatur istället för att enbart gå efter koktid.

julgodis

Knäcken är som sagt ett av det populäraste julgodiset. Chokladkarameller, fudge, marsipan och marmelad är andra klassiker i godisskålarna, och går alla utmärkt att göra själv. Mintpastiller hör också till julgodiset, och dess färg och form gör att de tillför varje godisfat något extra.

Att koka knäck eller kola tar lite tid. Men, du kan också koka smeten i micron, vilket går mycket snabbare. Vill du spara in ytterligare tid kan du hoppa över knäckformarna, och istället breda ut smeten på ett bakplåtspapper, och sedan skära knäcken i små fyrkanter, precis som du gör med kolan.

Marsipankarameller

Ett enkelt julgodis, som både går snabbt och dessutom är kul pyssel, är marsipankarameller. Här kan du köpa färdig marsipan som du färgar med olika karamellfärger. Sedan är det bara att släppa loss fantasin, och här passar det alldeles perfekt att göra godiset tillsammans med barnen. Du kan kavla ut olika lager av marsipan och skära i fyrkanter, men det går också att forma den precis som man vill. Ett klassiskt godis, som säkert din farmor och farfar gjorde när de var små, är att rulla små kulor av röd marsipan, och trä dem på ett tallbarr. Godiset liknar då körsbär på en gren, och blir ett vackert inslag bland allt julgodis. Det är också roligt att forma små tomtar eller grisar av marsipan. För lite extra lyxigt godis kan du doppa figurerna i smält choklad.

Marmeladgodis är alltid populärt, och har, om den tillverkas av apelsin eller andra citrusfrukter, en frisk och fräsch smak. Det är inte alls svårt att koka marmelad, men du bör utrusta dig med lite tålamod, och vara ute i god tid, eftersom det kan ta några dagar för marmeladen att stelna. Du väljer själv vad du vill använda för råvaror, men till jul passar det utmärkt med marmelad kokt på apelsinjuice. Tillsätt bara socker, vatten och certo och koka någon minut. Häll upp i plåt och låt stelna, innan du skär marmeladen i bitar och rullar dem i socker.