Julgransplundring

Julgransplundringen är en rolig och uppskattad tradition som har hängt med länge. Det är, till skillnad från många andra tillställningar, alltså inget nytt påfund. Traditionen är en nordisk sådan och den har sett ut på ungefär samma sätt ända sedan 1870-talet. I Sverige firas den vanligtvis runt Tjugondag Knut och förknippas av de allra flesta med våra yngre familjemedlemmar och givetvis med godis.

Granen kastas ut

Vad är det då som sker på julgransplundringen och vad behövs för att en sådan tillställning ska bli lyckad?
Precis som namnet antyder är det så att granen ska befrias från pynt och sedan kastas ut. Man brukar även säga att granen dansas ut, då det brukar dansas kring granen på de flesta julgransplundringar. För att en julgransplundring ska bli lyckad är det därför bra att ha åtminstone några deltagare, så att det går att ordna en ring kring granen för att dansa. Någon som glatt kan ta ton och hålla i sången är också bra att ha, även om alla naturligtvis bör hjälpas åt att sjunga de välkända julsångerna som Vi äro musikanter, Räven raskar över isen, Nu är glada julen slut och Tre små gummor.

julgransplundring

Några roliga aktiviteter bör också anordnas för att alla små gäster ska bli nöjda med julgransplundringen. Vilka aktiviteter som väljs ut är naturligtvis helt upp till arrangören men några populära varianter är fiskdamm där barnen får varsin liten godispåse att ta med hem, rivning av pepparkakshus om något sådant byggts före jul, och naturligtvis lekar av olika slag. Lekarna kan med fördel anpassas efter åldern på de barn som deltar.

Godis att fylla godispåsarna med om en fiskdamm ska ordnas är naturligtvis också nödvändigt att ha. Bortsett från detta brukar det även bjudas på något gott på många julgransplundringar. Det kan till exempel vara fika med kaffe för de vuxna och saft för de små. Vanligtvis bjuds det också på något eller några bakverk.

Julgransplundring hemma eller i en lokal

Ska man då satsa på att ha en julgransplundring hemma eller bör man låna eller hyra en festlokal? Det beror naturligtvis både på antalet gäster och på hur stort man bor. Om man har ett stort rum där julgranen står och inte förväntar sig allt för många gäster går det naturligtvis alldeles utmärkt att ha plundringen hemma. Att hyra en lokal enbart för julgransplundring kan vara lite svårt av den givna anledningen att man då även skulle behöva ta med sig granen dit. Det är förstås inte helt praktiskt och de flesta skulle nog dra sig för den lösningen.

Nu för tiden är det dock allra vanligast att julgransplundringar ordnas av olika organisationer och föreningar snarare än privat i hemmet. Det kan till exempel handla om förskolor, öppna förskolor och idrottsföreningar som bjuder in barn och deras föräldrar till julgransplundring. Ofta kanske deltagarna får betala en liten slant för att delta, vilket gör att föreningen eller arrangören kan köpa in godispåsar, fika och allt annat som behövs. Det är ofta ett mycket uppskattat koncept.