Julklappsrim

Hur skriver man det perfekta julklappsrimmet?

Det kan vara svårt nog att hitta de rätta julklapparna till alla nära och kära. Att sen komma på det perfekta julklappsrimmet, som passar både mottagare och present är inte mycket enklare. Många tycker nog rent av att julklappsrimmen är det svåraste av allt, och i vissa fall struntar man helt enkelt i dem. Och visst kan det vara svårt att knåpa ihop ett bra julklappsrim, men utan rimmet försvinner också lite av glädjen med paketet. Att sitta tillsammans och hitta på kluriga julklappsrim, kan vara kul, och några små tips kan man nog dela med sig av under någon av de pysselkvällar som brukar föregå jul.

julklappsrim

Hur ska då ett perfekt julklappsrim se ut? Ja, att det ska innehålla ett rim är förstås klart. Själva rimmet ska fungera ungefär som en gåta. Du skriver ihop en liten berättelse som nästan avslöjar vad som finns i paketet. Men, bara nästan. Du får inte avslöja innehållet helt och hållet, för det är upp till mottagaren att försöka lista ut vad som finns inuti. Om du har fått till det perfekta julklappsrimmet ska den som får julklappen förstå rimmet först när han, eller hon, har öppnat paketet. Men, då ska det framstå som fullständigt självklart.

Julrimmet kan utformas nästan hur som helst, men några små ”regler” finns det som du måste följa om det ska bli bra. Rimordet ska alltid stå sist på raden. Vissa ord kan vara svåra att hitta ett rimord till, och då är det lätt att frestas vända på ordföljden för att få ett lättare ord att rimma på. Men, då blir hela meningen fel och känslan konstig. Det blir mer ett nödrim och inte det perfekta julklappsrimmet.

Hur långt rimmet ska vara

Du bestämmer själv hur långt rimmet ska vara, och om du ska rimma på varje rad, eller på varannan. För att få ett riktigt bra resultat, är det bra om du kan komma på någon klurig omskrivning för det som finns i paketet. Det gör det svårare att gissa rätt, och ger en verklig aha-känsla när paketet öppnats och innehållet avslöjas. Fortfarande gäller förstås att rimmet ska framstå som självklart när man vet vad som finns i julklappen.

Har du en idé om hur du vill beskriva julklappen utan att avslöja för mycket, men har svårt att hitta rimord, kan du ta hjälp av ett rimlexikon. I ett sådant lexikon kan du hitta rimord på de flesta ord, och du behöver inte undvika vissa ord för att det är för svårt att rimma på. Och visst måste man kunna få ta till de hjälpmedel som finns, när man ändå anstränger sig för att få till det perfekta julklappsrimmet.

Humor är en bra ingrediens i ett lyckat rim. För att rimmet ska bli riktigt lyckat är det viktigt att inte bara tänka på vad som finns i paketet, utan också på den som ska få julgåvan. Bästa effekten uppnås alltid om rimmet också är anpassat efter mottagarens personlighet och intressen.

Exempel på rim

Exempelvis om du har en bror som är intresserad av fiske, och som du ska ge en tröja i julklapp, så kan du skriva nåt i stil med:

Till min käre bror,
som är så fin och stor.
Denna klapp bör du ta till,
så att du inte fryser när du fiskar sill.

Eller ska du ge en scarf i julklapp till en kvinna som gillar att dansa, så kan du kort och gott skriva:

Med denna vackra detalj runt din hals,
gör du succé när du ska dansa vals.