Julklappstips till pappa göra själv

Har du börjat fundera på julklappar lite smått nu när hösten har avlöst sommaren? Även om man inte gillar höstmörkret och regnet vet man att hösten så småningom leder fram till jul. Och julhelgen är för många vinterns höjdpunkt. Julen är, och ska vara, en glädjens högtid när man träffar nära och kära och har tid att verkligen umgås och rå om varandra. Med glittrande ljus i hela huset, massor av god mat och hemlagat godis är julstämningen på topp.

Spänningen är stor, bland både stora och små, när det blir dags att samlas runt granen för att dela ut julklapparna. Och man kan knappt få en bättre belöning än att se tindrande ögon hos den som packar upp sitt paket och finner något man länge önskat.  Det är den känslan man vill uppnå när man planerar för årets julklappsköp.

Ingen önskelista?

Men att hitta den där klappen som väcker det där glittret i ögonen kan vara lättare sagt än gjort. Det är klart att om du får en önskelista med önskeklapparna samlade är det inga större bekymmer. Då är det bara att stämma av med de andra och börja beta av listan. Om alla skrev en önskelista vore det inte så svårt att köpa julklappar. Och man kunde fixa paketen långt i förväg, för att sedan bara njuta av resten av förberedelserna.

Men, tyvärr är det oftast bara barnen som är duktiga och lämnar in sin lista till tomten, eller till andra som är hågade att ordna paket. Därför brukar det också kunna vara betydligt svårare att köpa julklappar till mamma och pappa och andra vuxna.

Men, du kanske kommer ihåg hur glada mamma och pappa blev när du kom med egenhändigt tillverkade julklappar när du var liten. Det är den största lyckan för en förälder att få något som barnen har gjort. Och även om du, och andra barn, kanske inte är lika benägna att ge bort hemgjorda klappar när ni vuxit upp finns det inget som säger att glädjen hos mottagarna avtar med åren. Har du svårt att hitta en bra julklapp till pappa kommer du garanterat att göra succé med en julklapp som du tillverkat själv. En julklapp som är unik och personlig och som det verkligen ligger känsla bakom kan aldrig misslyckas.

Tillverka själv

Vad du tillverkar beror förstås på vad du gillar att göra och vad du tror att din pappa tycker om. Tycker du om att handarbeta och sticka, till exempel, är ett par hemstickade strumpor eller vantar en perfekt julklapp till pappa. Det är svårt att hitta riktigt varma raggsockar i handeln idag, men med en uppsättning strumpstickor och några nystan ullgarn kan du fixa pappas bästa sockar. Vill du göra dem extra personliga kan du brodera initialer eller namn på sockarnas skaft. Att ge bort något som det bara finns ett exemplar av är förstås något alldeles extra, och det kan du i stort sett bara göra om du tillverkar sakerna själv.

Några användbara tips på hemgjorda julklappar

Raggsockar, strumpor och vantar har vi redan nämnt. Med stickor och garn kan du också göra en halsduk, eller kanske till och med en tröja om du är skicklig på att sticka och har gott om tid.

Man kan också både sticka och virka kuddar och plädar för kalla vinterkvällar. Och nog kan väl pappa också behöva lite värme i kylan, även om det oftast är mamma som föräras sådana julklappar.

En unik julklapp som man kan göra från grunden, eller i en enklare variant om du inte är så hemma med symaskinen är en bok- eller läskudde. Sy en mjuk kudde som pappa kan ta med sig i läsfåtöljen. Sy på en ficka på kudden och stoppa ner en julklappsbok i fickan.

Vill du inte sy en kudde själv kan du köpa en färdig och bara sy på fickan till boken. En kudde kan också göras mycket personlig genom att du broderar, eller syr fast, bokstäver som bildar pappas namn eller något annat som du vill säga honom. Detta kan du göra både på en bokkudde och en helt vanlig kudde.

En annan julklapp som inte är alltför svår att åstadkomma är en personlig mugg eller kaffekopp. Köp helt enkelt en enfärgad kopp, gärna vit, och dekorera den med en penna som är avsedd för porslin. Här kan du helt enkelt skriva Pappas mugg, pappas namn eller något annat personligt. Detta blir en mugg som ingen annan har och som inte går att köpa. En helt unik julklapp ämnad bara för din pappa.

Skapa fina julklappar av fotografier

Idag när vi har kameror i våra mobiltelefoner och tar hundratals bilder i vardagen kan man också skapa fina julklappar av fotografier. Välj ut några bilder och gör en almanacka, en fotobok eller en personlig anteckningsbok.  

Det går att beställa almanackor och fotoböcker på nätet, och då klickar du bara i de bilder du vill använda, och redigerar som du vill ha dem innan du bestämmer dig för att beställa. Men det finns också ” tomma” kalendrar som du kan använda för att själv klistra in personliga bilder för varje månad, och även en fotobok kan du göra själv genom att klistra in bilder och skriva texter i en fin anteckningsbok eller liknande.

En mer personlig och unik julklapp till en pappa som har allt, är svårt att hitta och den kommer garanterat att ge pappa glädje under lång tid. En egenhändigt gjord almanacka eller kalender, med egna foton, kan för övrigt bli en tradition, och då har du julklappsfrågan löst även för nästkommande julaftnar.

Att göra julklappar själv

Det här med att göra julklappar själv är ett sätt att spara pengar, men det ger också möjlighet att ge mycket mer personliga julklappar än om man går ut i en butik och köper något. När du ger bort något du gjort själv ger du också lite av dig själv, och mottagaren vet att gåvan ges med kärlek. Att pappa kommer att bli glad för den hemgjorda julklappen är självklart, men det finns också andra du kan ge personliga julklappar genom att göra dem själv.