Jullekar – Leka tillsammans med familjen i jul

När man har hela familjen samlad på ett och samma ställe i jul, kan det vara trevligt att leka olika lekar, för att fördriva tiden på ett lite mer underhållande sätt, och för att få alla att umgås tillsammans. Om detta är något som tilltalar även dig och möjligtvis även din familj, kommer här några tips på olika jullekar man kan leka:

Snöbollsprick

En lek som är precis vad det låter som: man kommer överens om ett mål, som man ska pricka med en snöboll, från ett visst avstånd. Funkar dock så klart bara om det snöat ute, i den mån att man kan göra snöbollar, men är så fallet, kan detta vara en riktigt rolig och underhållande lek.

Julklappsspelet

För att man ska kunna spela detta spel, måste alla deltagare ta med sig två, billiga julklappar. Sedan spelar man helt enkelt om vem som får vilken julklapp. Exakt hur spelet går till kan variera, men givetvis måste alla julklappar vara inslagna när man börjar och själva spelet kan t.ex. gå till på följande vis:
Man använder en tärning, som var och en kastar, tills någon får en 6:a. Då får denne välja en julklapp ur högen. Så fortsätter man tills alla fått två paket. Vill man, kan man även fortsätta kasta tärning efter detta. Den enda skillnaden är nu att när någon får en sexa, så får han eller hon lov att byta en av sina julklappar med någon annan (givetvis får man själv välja vem).

Jullekar

Luktmemory

Funkar som ett vanligt memoryspel, den enda skillnaden är att spelet spelas med små behållare innehållandes något som har en särskild doft, exempelvis pepparkakor, kaffe, tvål eller liknande. Spelarna har förbundna ögon och måste komma ihåg var behållarna som matchar den andra behållaren de luktar på finns, utan att kunna se detta. Mycket roligare än vad det kanske låter som!

Danser och sånger kring granen

När det gäller detta, finns det många traditionella sånger och danser man kan dansa (tänk t.ex. ”Vi äro musikanter”, ”Å jänta å ja”, ”Ritsch ratsch filibom bom bom” samt ”Räven raskar över isen”), men givetvis kan man även hitta på egna sånger och danser, om man är lite kreativ av sig, och tycker att det är roligare. Det bästa med detta alternativ är att man inte behöver något särskilt för att komma igång, förutom själva granen, och en gran har ju de flesta hemma ändå vid jul.

Gömma något i hemmet, som sedan ska letas upp

De som ska leta upp sakerna som gömts är ofta barn, men givetvis kan det även vara vuxna eller tonåringar också, beroende på vad det är man gömmer. Det är t.ex. vanligt att man gömmer julgodis, svärmor eller polkagrisar på olika håll i hemmet, men givetvis är det upp till dig vad du tycker passar bäst, baserat på vad din familj gillar mest.

Om du är trött efter alla lekar och behöver tips på bra julklappar ska du besöka Julklappstipset.nu.