Julmat

Julmat – vad får inte fattas på julbordet?

Jultraditionerna är många och det gäller inte minst maten. Även om det både tas bort och läggs till ingredienser på julbordet finns det en hel del som måste finnas där om det ska bli ett riktigt julbord.

En riktigt fin julskinka är ett absolut måste och räknas nog i de flesta hem som det mest centrala på ett traditionellt julbord. Köttbullar och prinskorv hör också till det allra nödvändigaste. Även om många hävdar att stämningen är det viktigaste, och att maten inte spelar så stor roll, skulle ett julbord utan skinka, köttbullar och korv nog inte anses fullbordat. Sill av olika slag brukar också stå på de flesta julbord, liksom Janssons frestelse, sillsallad och rödkål.

Risgrynsgröten

hör julen till, men det är inte alla som väljer att låta den stå med på det stora julbordet. Hos en del blir det en mysig långfrukost med risgrynsgröt på juldagsmorgonen, medan andra föredrar att avsluta kvällen med gröt, efter en dag med mycket god mat på bordet.

julmat

Julbordet är annars inte lika strikt traditionellt idag som det var för 50 år sedan. Vi har idag fått många influenser utifrån, både genom resor och genom kontakter med folk från världens alla hörn. Vi har ändrat matvanor över tid, och håller oss inte längre enbart till svensk husmanskost. Detta syns också på julbordet som har fått en del nyare inslag på senare år, och framför allt ser inte julbordet likadant ut i varje svenskt hem längre. Det finns naturligtvis många som fortfarande håller kvar vid de gamla traditionerna, och själva gör både korvar och sylta inför julen. Medan andra gärna köper färdigt, och också plockar bort mat som kanske bara står på bordet för att det ska vara så.

Anpassa julbordet efter sin egen smak

Man anpassar helt enkelt julbordet efter sin egen smak när man flyttar hemifrån och får eget hushåll. Varför lägga både tid och pengar på mat man egentligen inte tycker om? Meningen med julbordet är att alla ska trivas och äta god mat. Därför finns det inte längre lika många måsten, vilket väl är positivt för alla. Ser du bara till att ha skinka, köttbullar, korv, sill och rödkål, behöver du inte nödvändigtvis duka upp tio hemlagade pastejer och syltor av allehanda slag.

Att julbordet av tradition innehåller mängder av olika korvar, syltor och pastejer beror på att man, på den tid man var självförsörjande bönder, tog vara på allt vid slakt, och hade laddat upp med mat inför vintern, i visthusbodar och jordkällare. Då var det naturligt att allt detta skulle smakas på julen, när släkt och vänner samlades för att fira årets största och festligaste högtid.

Vill du hålla på traditionerna får det naturligtvis inte heller fattas vörtbröd och skinkspad på julbordet. Dopp i grytan är kanske det mest traditionella av allt på julbordet, men finns idag inte kvar på så många bord. En tradition som inte uppskattas lika mycket av de yngre generationerna, och kanske därför är på väg att dö ut.