Julpyssel

Lite tips på kul julpyssel

Det är något speciellt med julpyssel. Även de som inte pysslar särskilt flitigt annars, brukar skapa massor av fina julsaker när det drar ihop sig till julpyssel. Pysselkvällar, och julpyssel i skolan hör till de oumbärliga förberedelserna för vinterns största högtid. Vem har inte en egenhändigt tillverkad tomte eller ljusstake hemma bland juldekorationerna. Att sitta tillsammans, mamma, pappa, dotter och pyssla är både avkopplande i julstressen och ger möjlighet till trevlig samvaro med hela familjen, eller med vännerna. Det är inte bara själva skapandet som är viktigt utan också den stämning och den ro pysslandet ger.

Bara den egna fantasin som sätter gränser

Det finns massor av saker att göra som julpyssel och egentligen är det bara den egna fantasin som sätter gränser. Naturligtvis kan man anpassa pysslet efter deltagarna, men många av pysslen passar både för vuxna och barn. Mycket av julens pyssel går att göra med ganska enkla medel, och man behöver inte köpa en massa dyrt material för att skapa vackra saker. Med lite lim, färg och små bitar av tyg och annat material kan man, till exempel, göra tomtar av tomma pappersrullar.

Med sax och bara vanligt papper kan man klippa vackra snöstjärnor som man kan hänga i fönstret, i granen eller kanske i en mängd över julbordet. Här får man helt unika snöstjärnor och alla kan vara med och skapa sina egna personliga stjärnor. Man väljer själv om man vill klippa många små och avancerade mönster, eller om man tycker att det är finare med ett enkelt mönster med stora hål. Ingen stjärna blir den andra lik, och tillsammans blir de en helt fantastisk juldekoration.

julpyssel

Klassiskt pyssel är annars att göra gammaldags julgranskarameller i silkespapper. Även karamellerna kan skapas med personlig prägel, genom färgval och eventuella dekorationer. Vill man ha det precis som förr i tiden gömmer man en polkagris, eller annat godis, inuti karamellen.

Pyssla med godis

Godis och pyssel i ett blir det om man ägnar pysselstunden åt att göra fina små grisar av marsipan. Ätbara julgrisar med olika uttryck blir pricken över i på godisfatet. Annat ätbart pyssel är förstås också julens pepparkakshus. Ett pepparkakshus ska inte fattas i något julhus, åtminstone inte så länge det finns barn i huset. Du väljer själv om du vill skapa ett avancerat och utsmyckat pepparkakshus, som du designat själv, eller om du vill gå den enklare vägen och använda dig av färdiga mallar och köpt pepparkaksdeg.

Det spelar ingen roll för det är ju själva monteringen, och framför allt dekoreringen, som är det verkliga julpysslet. Med pyssel och fantasi kan ni bygga upp en hel julmiljö av pepparkaka. Dekorera med kristyr, non stop, strössel och vad du vill för att få önskade effekter. Huvudsaken är att de material ni väljer är ätbara, så att allt kan ätas upp när julen dansas ut.

 

Att göra egna juletiketter och julkort är ett julpyssel som kommer att bli mycket uppskattat av de som föräras de hemgjorda alstren. En hemgjord etikett förstärker känslan i varje julklapp och kommer garanterat att bli till stor glädje.