Julskinka

Så kokar man den perfekta julskinkan

Julskinka är för många den allra viktigaste ingrediensen på ett lyckat julbord. Ja, så viktig att man anser att det inte är en riktig jul om man inte har julskinka. Idag kan man köpa skinkan färdigkokt, men de flesta vill nog ändå koka sin skinka själv. Även om det innebär lite jobb, hör det till de sysslor som många ser som en självklar del av julstöket. Doften av den kokande skinkan gör att julstämningen smyger sig in i huset. Om man kokar sin skinka på spisen får man också det efterlängtade skinkspadet, som är ett måste för alla som tycker om att doppa i grytan. Att julafton också kallas dopparedagen beror just på traditionen att äta vörtbröd som är doppat i skinkspad. En tradition som kanske inte hålls i alla hem längre, men som för många är ett måste för att det över huvud taget ska kunna bli jul.

Att koka julskinka är egentligen inte speciellt svårt. Du kan välja mellan att koka den i en gryta på spisen, eller att ugnsbaka den. Det som behövs när du kokar skinkan på spisen är en tillräckligt stor gryta, en termometer och tålamod. För det tar några timmar att koka en skinka. Hur länge skinkan ska koka beror på hur stor den är. För att koka den perfekta julskinkan måste du veta hur mycket den väger, för att kunna räkna ut hur länge den ska koka. Med en termometer är uträkningen inte lika viktig, eftersom du då ser när temperaturen är en rätta för att ge ett perfekt resultat.

julskinka

1) Skölj i kallt vatten

Skölj skinkan i kallt vatten innan du lägger den i grytan, och låt nätet sitta kvar om det finns ett sådant. Stick i en termometer i skinkan, där den är som tjockast. Vill du sätta extra smak på skinkan kan du lägga i några kryddpepparkorn, lagerblad och gul lök i vattnet. Men det går också att koka skinkan utan att tillsätta kryddor. Låt vattnet koka upp, och sänk sedan värmen så att det bara sjuder.

2) Beräkna koktiden

Beräkna koktiden till mellan ¾ och 1 ¼ timme per kilo skinka, beroende på hur välkokt du vill ha den. Skinkan är färdigkokt när temperaturen inuti är mellan 70 och 75 grader. Den är klar när termometern visar 70 grader. Tar du av den från värmen då får du en julskinka som är riktigt saftig. Vid 75 grader är den välkokt, och om du vill ha en riktigt perfekt julskinka ska du låta temperaturen gå upp till 72 grader. Kokspadet kan du låta svalna, och spara, om du vill ha det till dopp i grytan.

3) Griljera

När skinkan svalnat något tar du bort nätet, och drar bort svålen. Är skinkan fet kan du eventuellt skära bort en del av fettet. Griljera sedan skinkan i ugnen. För en klassisk panering vispas ett ägg, som blandas med senap. Stryk på runt om skinkan, och strö sedan över ströbröd. Du kan naturligtvis också välja en örtpanering eller något annat du tycker om. Sedan är det dags att börja slå in julklapparna. Vill du ha bra tips så ska du kolla in den här sidan.