Historien bakom jultomten
Alla vet förstås att vi firar jul till minne av Jesu födelse, och att det alltså handlar om en kristen högtid. Men, trots det är det inte i alla hem som Jesus som har den centrala rollen i julfirandet. Inte minst för barnen är det jultomten som är viktigast, och som spelar huvudrollen under denna vinterfest. Och ska sanningen fram så firades jul långt före Jesu födelse, men av andra skäl, och med andra traditioner. Det var helt enkelt en fest mitt i vintermörkret.
Att jultomten är viktig, beror förstås på att han kommer med julklappar, men det var faktiskt vanligt med gåvor under julhelgen även innan tomten gjorde sitt intåg. Längre tillbaka var det inte tomten, utan julbocken som lämnade ut julens paket. Det var först i slutet på 1800-talet som den traditionella jultomten dök upp. Jultomten har en brokig historia, och hur han ser ut och vem han är beror på i vilket land vi firar julen.
Den amerikanske tomten
Numera är det den amerikanske tomten, Santa Claus, som står modell för vår jultomte. Namnet Santa Claus, kan härledas till Sankt Nikolaus, som var en biskop på 300-talet, och som var mycket givmild mot de fattiga, och som gjorde många goda gärningar. Bland annat räddade han några fattiga flickor genom att kasta in guld genom deras fönster om natten, vilket kan ha varit en av orsakerna till att han senare togs som förebild till dagens tomte.
Han avbildades också ofta i röd biskopsdräkt, med detaljer i vitt och grönt. Det är alltså i första hand här vi har förebilden till den tjocke mannen i långt vitt skägg och röda kläder, som kommer med julklapparna. Till Amerika kom tomten med holländska sjömän och bosättare, som hade sin version i Sinter Klaas. Till skillnad mot den amerikanske tomten, behöver inte jultomten här i Sverige tränga sig ner genom trånga skorstenar. Han kan lika gärna knacka på dörren när han kommer med sin julklappssäck.
Vår svenske tomte
Vår svenske tomte har egentligen sitt ursprung i den grå hustomten, som vaktade både gården och dess djur och människor. Den bild vi har av tomten idag, kan sägas vara en kombination av hustomten och Santa Claus. Viktor Rydbergs kända dikt ”Tomten”, lade grunden till sambandet mellan hustomten och jultomten, och konstnärinnan Jenny Nyström, som illustrerade texten, kan sägas ha bidragit starkt till vår bild av jultomten. Men, genom påverkan, inte minst av Kalle Ankas jul, och Disneys amerikanske tomte, samt den bekante Coca Cola-tomten, har även den svenske jultomten allt mer kommit att likna sin amerikanske kollega.
Även om julen, och jultomten hör till våra starkaste traditioner, påverkas traditionerna av vår kultur och våra vanor. Jultomten påverkas, med andra ord, även han av den moderna och mångkulturella värld vi lever i. Trots att jultomten så intimt förknippas med snö, kyla och renar, är det alltså inte här i Norden han har sitt verkliga ursprung. Men, en liten del av den gamle svenske hustomten finns nog fortfarande i hans anor.