Koka knäck

God knäck hör precis som julklappar, julen till, det håller nog de flesta med om. Att koka knäcken så att den blir sådär god och lagom seg är dock inte det enklaste. För många kan faktiskt just det momentet vara en av de förberedelser man fasar mest för inför julhelgen. Låt oss vara helt ärliga och säga att det är enkelt att misslyckas med knäcken. Som tur är finns det dock en hel del tips som hjälper dig att åstadkomma knäck som blir perfekt både i smak och konsistens.

Tips till ett lyckat knäckkok

Det första steget till ett lyckat knäckkok är att hålla dig till receptet. Även om du väntar många gäster till jul och tror att du kommer behöva mer knäck än vad receptet ger, så är det bättre att följa receptet till punkt och pricka. Om du behöver mer knäck kan du göra en till sats. Dels minskar risken att det ska bli fel mängd av något, dels får du plats med ingredienserna i kastrullen utan problem. Det blir dessutom lättare att mäta temperaturen. Att använda en digital termometer för att mäta knäckens temperatur är nämligen nästa steg till ett lyckat resultat. Valet av kastrull är ytterligare en viktig faktor.

Du bör om möjligt välja en kastrull med tjock botten och det är klokt att välja en större kastrull än du kanske egentligen behöver. Anledningen till att en tjockbottnad kastrull är att föredra, är att värmen sprids jämnt i en sådan. Anledningen till att du bör ta till i överkant gällande kastrullens storlek är att volymen ökar rejält när smeten blir varm.

Om du använder dig av en digital termometer kan du själv välja vilken konsistens du vill ha. 122-125 grader ger mjuk knäck medan smet på 130 grader är tillräckligt hård för att det ska vara möjligt att bryta bitar. 140-145 grader är lämplig temperatur om du vill ha knäck eller kola som är hårda utanpå men sega i mitten.

Gamla klassiska kulprovet fungerar också

Alla har förstås inte en digital termometer och även om du har en så kanske du föredrar mer klassiska metoder. Det så kallade kulprovet går ut på att du häller en droppe av smeten ned i ett glas innehållande kallt vatten. Först väntar du någon sekund och därefter försöker du forma en kula av smeten. Du vet att smeten är klar om det går att forma en kula.

När smeten är klar är det dags att hälla upp i formarna. Här är det en smaksak vad man tycker fungerar bäst. Vissa arbetar helst med de klassiska två skedarna, medan andra upplever att det mest är krångligt och kladdigt. Ett metallmått med pip kan vara enkelt att använda om du är tillräckligt snabb. Det blir lättare att få ned smeten i formen utan kladd, däremot blir detta otroligt krångligt om du väntar för länge så att smeten börjar stelna. Det gäller med andra ord att arbeta relativt snabbt. När du sedan är klar bör du förvara knäcken på en plats som är sval, men helst inte i kylskåp.