Middag i mörker

Visst kan det vara svårt att komma på något bra att ge bort i present när vännerna fyller år eller när det är andra bemärkelsedagar då det förväntas att du har med dig en present? Det kan ju faktiskt också vara svårt att komma med egna önskningar när någon frågar. De flesta av oss har rätt mycket prylar och tycker nog att vi redan har allt vi behöver. Och prylar som man får i present har en tendens att bara fylla skåpen ytterligare. Det är ju inte heller roligt att ge bort något som kanske inte blir uppskattat och som med stor sannolikhet kommer att stuvas undan i ett skåp.

Men nu behöver du inte längre fundera på vilka prylar som är minst ovälkomna när du ska köpa presenter, eller när du ska sätta ihop en önskelista inför din egen bemärkelsedag. Det finns en relativt ny typ av presenter som de flesta uppskattar och som helt och hållet kan anpassas efter mottagaren. Istället för att ge bort en sak, kan du ge bort en upplevelse.  Och du kan naturligtvis önska dig, eller ge dig själv, en upplevelse. Det enorma utbudet av roliga och spännande upplevelser lockar förstås till att även kosta på sig själv nånting som kan bli ett minne för livet.

Ett spännande äventyr som kräver lite mod

Men, framför allt kan man se upplevelser som det perfekta alternativet för presenter vid alla möjliga tillfällen och även till den som redan har allt. Utbudet är enormt och det finns verkligen många olika upplevelser att välja på. Allt från spännande äventyr som kräver lite mod och aktivitet till lugna och avkopplande upplevelser som får dig att varva ner efter en stressig jobbvecka. Det finns upplevelser som bara passar vissa personer och andra som passar vem som helst. Om du, till exempel, ger bort en middag i mörker kan det knappast finnas någon som skulle tacka nej.

Att äta en middag i totalt mörker är en helt annan upplevelse än att äta samma mat i en upplyst lokal. Vi vet ju att synintrycken spelar stor roll för hur vi uppfattar smaker, och i en alldeles mörk lokal får man istället lita till sina andra sinnen. Den som är synskadad och inte kan se, utvecklar ju ofta de andra sinnena för att kompensera för att man inte kan se. Och på samma sätt får du använda dina andra sinnen när du äter en middag i mörker. På samma gång som det är en spännande upplevelse får du också en inblick i hur vardagen kan te sig för en person som är synskadad. Kanske ger den här upplevelsen dig till och med den större förståelse för andra människor i förlängningen.

Sinnesintrycken förstärks i mörkret

När sinnesintrycken förstärks i mörkret får du uppleva en middag där smak, doft och känsel får en betydligt mer framträdande roll. Du får ett kulinariskt äventyr, men också många andar intryck. Hur kommunicerar man med varandra utan att ha ögonkontakt, till exempel.

En middag i mörkret består av tre rätter och du får också musikalisk underhållning under middagen. Flera av de restauranger som bjuder på middag i mörker har sjungande servitörer och servitriser. Och det är också så att stora delar av personalen är blinda eller synskadade. Detta gör förstås att dessa krogar och restauranger är extra lämpade att anordna middagar i mörker, eftersom man har stor erfarenhet av att använda andra sinnen än synen.

Lokalen där middagen serveras är verkligen helt kolsvart, och för att det inte ska finnas störande ljuskällor kommer du att få lämna ifrån dig mobiltelefon, klocka och annat som kan avge ljus. Tanken är ju att det ska vara en middag i totalt mörker. Mörkret får också andra effekter än att bara skärpa sinnena. Du sitter och samtalar med andra, okända, människor i flera timmar, och eftersom du inte ser något alls kommer du förmodligen inte att känna igen dem om du skulle möta dem på gatan senare.

Detta gör faktiskt att det kan vara lättare att umgås och prata med främlingar, och de flesta vågar hänga med på allsången. Det är ungefär som på en maskerad, då även de blyga vågar ge sig in i samtalen tack vare att de kan gömma sig bakom en mask. I mörkret ser man inget, men man vet också att man inte syns för de andra, vilket gör att man vågar vara mer öppen än man kanske skulle varit annars. En middag i mörker är alltså en helhetsupplevelse och inte bara en fråga om smaker och dofter.

Middagen avnjuts i grupp

När du köper middag i mörkret bokar du på samma sätt som om du ska gå på en vanlig restaurang, det vill säga du betalar upplevelsen per person. Men middagen avnjuts i grupp, och passar därför bra som en aktivitet för sammankomster då man vill göra något spännande och annorlunda tillsammans. En middag i mörker kostar från cirka 750 kr per person.

Vi har sett äventyr- och upplevelsepaket på marknaden under några år nu och de har snabbt blivit omåttligt populära. De olika upplevelsepaketen köps både som presenter att ge bort, och naturligtvis också för att kunna sätta lite guldkant på sin egen vardag. Många av upplevelserna, som exempelvis middag i mörker, passar också utmärkt för grupper som vill göra något tillsammans. Här på nätet finns massor av spännande och roliga upplevelser och du kan enkelt boka dem direkt online.  Det finns upplevelser av helt olika karaktär vilket innebär att det finns något för alla, oavsett ålder, kön eller intressen.

Oavsett om du vill se äta middag i mörker, gå på takvandring och se din stad från takåsarna eller prova på att blåsa glas, hittar du din upplevelse här på nätet. Eftersom allt finns samlat på ett ställe får du en bra överblick och kan jämföra olika paket för att hitta det som passar dig bäst. Jämför villkor och innehåll innan du bestämmer dig eftersom det säljs många upplevelser under samma namn, men där paketen har lite olika innehåll. Läs igenom innehåll och villkor för att se vad olika arrangörer erbjuder. Då kan du vara säker på att du får precis den upplevelse som motsvarar dina önskemål.