Plastgranar

Att ha en gran till jul är en mycket gammal tradition, och många kan nog inte tänka sig en jul utan det pyntade trädet. Men, att ta in ett levande träd i en lägenhet, eller ett hus, är inte helt utan problem. Dels måste granen skötas med vatten regelbundet, och risken är ändå stor att den barrar och vantrivs. Den håller sig inte alltid vacker ens över julhelgen. Dessutom finns det många som lider av allergier och inte tål att ha en gran i bostaden. Men, fira jul vill man förstås ändå.

plastgranar

Med en plastgran slipper man alla problem som en levande gran för med sig, men man kan ändå njuta av en pyntad gran till jul. Har man en gång skaffat en konstgjord julgran, vet man också att man har gran för alla jular framöver. Man undviker ett av de stressmoment som är så intimt förknippade med julen – jakten på den ultimata granen att lägga sina julklappar under. Pyssel och stök iför julen innebär ofta stress nog ändå, och även om man tycker att alla förberedelser är roliga, så är det alltid bra att kunna bli av med någon av de uppgifter som bara tar tid och kostar energi. Om du vet att du har julgranen i hamn, kan du lugnt ägna dig åt annat, som är roligare och ger mer julkänsla.

Hitta din drömgran

Plastgranar har funnits på marknaden i några årtionden nu, och man måste säga att utvecklingen gått framåt i rask takt. De första plastgranar som såldes hade inte mycket gemensamt med en riktig julgran, förutom att de var gröna och hade grenar att hänga kulor på. Men, för den som vill ha en vacker gran till jul var dåtidens plastgranar inget alternativ. Idag finns det ett stort utbud av granar i plast, och det spelar ingen roll hur din drömgran ser ut, så kan du garanterat hitta den. Det finns granar i alla tänkbara modeller och former, ja det finns till och med granar i olika färger.

Det är ju också en av de stora fördelarna med en plastgran. Du kan få en gran som exakt passar din smak, oavsett om du vill ha en mer otraditionell gran. En vit jul, till exempel, kan betyda en vit gran med vita ljus och vitt pynt. Eller en vit gran där pyntet får stå för färgen. Känner du att det är dags att bryta mot de gamla traditionerna på ett mer påtagligt sätt kanske din och pojkvännens julgran istället blir rosa, lila eller svart. Väljer du en plastgran finns det inga gränser för hur din jul kan se ut.

Men, även om du vill ha en helt traditionell julgran har du många olika granar att välja mellan. För den lilla lägenheten passar en nätt gran av smalare modell bäst. Medan det stora vardagsrummet i villan kanske kan rymma en stor gran i Disneymodell. Granarna finns förstås också i alla prisklasser. Vill du inte lägga en förmögenhet på granen kan du hitta många fina granar för bara ett par hundra. Vill du ha en lyxigare gran får du betala lite mer, men det är ändå en investering som håller i många år.