Populära julsånger

Ett urval av populära julsånger som sjungs och spelas på julen

Julen har många inslag som alla bidrar till den speciella stämning som denna högtid bär med sig. Nära och kära, god mat, juldekorationer, gran och julklappar och inte minst musik. Julmusik hörs i högtalarna i butiker och offentliga rum under hela december och det undgår ingen att vi närmar oss jul.

Eftersom det firats jul i hela den kristna världen under mycket lång tid, har det också skapats ett oändligt antal julsånger. Och det kommer också nya julsånger varje år, som ett komplement till det redan stora utbudet. Men, även om det görs både bra och stämningsfull musik, är det ändå några julsånger som lever sig kvar och för många är ett måste för att komma i stämning till julhelgen.

Sånger som förknippas med advent och jul

Luciasången är den sång som inleder. Även om den inte är en ren julsång, är det ändå en av de sånger som förknippas med advent och jul. Det finns knappt någon som inte sjungit Natten går tunga fjät, och gått med i klassens luciatåg. Om det var som tomte, stjärngosse, tärna, pepparkaka eller lucia spelar ingen roll. Den klassiska luciasången deltar alla i och den brukar både inleda och avsluta luciaframförandet.

julsånger

Det finns många klassiska julsånger som de flesta hört ända sedan barnsben, och sedan burit med sig traditionen för att dela med sig till nästa generation. En av de mest klassiska julsångerna är ”Nu tändas tusen juleljus”, som skrevs av Emmy Köhler redan år 1898. ”Stilla natt” av Joseph Mohr är en annan av de julsånger som inte får fattas i något julfirande.

När juldagsmorgon glimmar” och ”Adams julsång”, kanske mera känd som ”O helga natt” hör också till de mest klassiska julsångerna som i stort sett alla lyssnar till varje jul, liksom ”Betlehems stjärna” (Gläns över sjö och strand) och ”Strålande jul”. Dessa sånger är sådana vi både lyssnar till och ibland också sjunger själva.

Sånger att sjunga till

Till de populäraste julsångerna hör också några sånger som vi kanske mer sjunger än lyssnar till, och som brukar förekomma på både julfester och julgransplundringar. Bland dessa hittar vi sånger som ”Hej tomtegubbar”, ”Tomtarnas julnatt”, ”Räven raskar över isen” och ”Sju vackra flickor i en ring”. Men, vi har också, som sagt, ett antal nyare julsånger som arbetat sig in på listan över klassiska julsånger.

Och dessutom finns det en hel del julmusik från andra länder som fått fäste också i de svenska jultraditionerna. ”A white Christmas” och ”Jingle Bells” är exempel på julsånger som kommit till Sverige för att stanna. Bland de modernare svenska klassikerna kan nämnas ”Tänd ett ljus” med Triad, ”Jul igen” med Just D och ”Mer jul” med Adolphson & Falk.

Musiken som spelas till jul kommer från många olika håll. En hel del av de mest klassiska julsångerna har naturligtvis sitt ursprung i kyrkan, eftersom julen ju faktiskt är en kristen högtid.