Tillhör du den grupp av människor som gärna vill ha en naturgran snarare än en konstgjord gran? Då vill du förmodligen också hitta några knep som hjälper dig att förhindra att julgranen barrar, åtminstone i största möjliga mån. Naturligtvis går det inte att helt undvika att en gran barrar i oändlighet, men det kan åtminstone vara trevligt om granen får behålla majoriteten av sina barr under jul och nyår.
Tips för en barrfri julgran
Ett bra första steg är att se till att köpa en gran som är så färsk som möjligt. Det kan också vara en god idé att be försäljaren av granen att såga ett nytt snitt i den såvida du inte själv gör detta. Om du själv hugger din gran är just snittet också bra att tänka på.
Nästa steg är att se till att din julgran får vänja sig vid inomhustemperaturen. I december kan det ju skilja rejält på temperaturen inomhus och utomhus och granarna barrar i regel mindre om de i lugn och ro får vänja sig vid den nya temperaturen. För att minska skillnaden kan du ställa in granen i garaget eller annat svalt utrymme, där det är varmare än utomhus. Där kan den stå någon dag för att anpassa sig innan den tas in i värmen.
När det sedan väl är dags för granen att flyttas in i huset eller lägenheten finns det några saker du bör tänka på. Julgranen bör inte placeras för nära ett element eller en kamin, då värmen kommer få den att barra snabbare och mer. Detta gäller förstås även andra värmekällor om några sådana finns i hemmet. Även golvvärme kan ibland ställa till problem om sådan finns där julgranen är placerad.
Nästa punkt som är viktig att tänka på är att granen absolut inte får torka ut. Då kommer barren att falla i rasande takt. Se därför till att hålla koll så att granen hela tiden har vatten i foten, så att den aldrig riskerar att torka. Någon sockerbit behöver du däremot inte ha i, vilket det ibland rapporteras om.
Försiktighet vid dekoration
När du precis har tagit in din gran ska du inte behöva vara rädd att barren ska falla av, eftersom barren då ska sitta fast. Dock bör du vara någorlunda försiktig när du klär granen, för att undvika att barren dras av ändå. När du sätter i ljusslingan och hänger på eventuella kulor behöver du inte slita allt för hårt. Även om det inte är någon stor barrning det handlar om, så är det naturligtvis ändå skönt om barren får sitta kvar på julgranen.
Sedan är det dags att lägga julklapparna under granen. Inte heller denna aktivitet bör störa granen i någon större utsträckning.
När julen är slut och du börjar fundera på att slänga ut granen kan det vara bra att tänka på att det ofta är bättre att slänga ut den förr än senare. Om du väntar för länge kanske granen redan har börjat barra och då kan det bli en hel del barr att ta reda på efter att granen har slängts ut. Om du däremot tar ut julgranen i tid, innan granen börjar barra av sig själv, är chansen större att du slipper storstädning efter att du haft din julgransplundring.