Sällskapsspel

Sällskapsspel att ge bort i julklapp – vilka är de bästa?

Att hitta bra och passande julklappar är inte alltid så lätt. Det är inte heller alla som kommer med en utförlig önskelista, utan man är helt hänvisad till sin egen fantasi och känsla. Men, ett sällskapsspel är alltid en bra julklapp, oavsett vem mottagaren är. Det finns spel för alla åldrar och alla intressen, och en av de stora fördelarna med ett sällskapsspel i julklapp är att det också inbjuder till umgänge. För naturligtvis måste julklappsspelet testas, och vad lämpar sig bättre än att man samlas runt spelet under julaftons kväll.

Ett sällskapsspel inkluderar hela släkten och ingen är för stor eller för liten för att kunna vara med. Samtidigt som spelet är spännande i sig, öppnar det också upp för samtal och trevligt umgänge. Istället för att sitta framför TV eller dator, umgås man med varandra på ett sätt som tyvärr inte längre är så vanligt.

sällskapsspel

Vilket sällskapsspel ska man då välja som julklapp?

I första hand får du titta på vilka spel som är mest lämpliga för den åldersgrupp det gäller. Det finns massor av spännande och utvecklande barnspel, och det finns också ett mycket stort utbud av sällskapsspel för vuxna. Vilka mottagarens intressen är kan också ha betydelse för vilket spel du ska välja, men över lag täcker de flesta spel ett mycket brett intressespektrum. Självklart kan det vara perfekt att köpa ett spel som handlar om hästar till hästtjejen, eller bilspel till den biltokige lillkillen. Men, ingen blir besviken över ett sällskapsspel även om det inte direkt handlar om specialintresset.

Det mest berömda sällskapsspelet av alla är nog Monopol. Detta spel lämpar sig inte för de allra minsta, men är ett alldeles utmärkt familjespel. Monopol har funnits med länge, och håller fortfarande ställningarna som ett av de populäraste spelen. Till den som inte redan har ett Monopol är detta därför den perfekta julklappen till både mormor som till din bäste vän.

Alfapet är ett av alla roliga brädspel med bokstäver och ord. Alfapet, hitta ordet och andra liknande spel är roliga spel för vuxna, och också mycket utvecklande för barn i skolåldern.

Barnspel

Bland barnspelen hittar man massor av spel med tema från TV, film och dataspel. Men, också många pedagogiska spel, som både är spännande att spela, och som kan vara en god hjälp i inlärningen. Hitta Pippi Långstrumps Guldpengar eller spela Bamses Yatzy. En klassiker bland barnspelen är Fem myror är fler än fyra elefanter, ett bokstavsspel som naturligtvis bygger på den välbekanta barnprogramserien med samma namn.

Fia är ett annat spel som spelats i de flesta hem under mycket lång tid. Spelet hittar du oftast bland barnspelen, men det fungerar precis lika bra i vuxensällskapet, eller för en mysig familjekväll. Reglerna är enkla, och lätta att förstå för alla. Och man väljer själv om man vill spela Fia med knuff, eller en snällare variant.

Mycket populära brukar också frågespelen vara, där du kan hitta varianter för alla åldrar och många olika kunskapsnivåer.