Skärmflygning

Det finns massor av spännande saker som man skulle vilja prova på. Men ofta krävs det medlemskap i en klubb eller så ställs det andra krav som gör att man kanske inte riktigt vågar förverkliga drömmen.  Men idag finns det faktiskt möjlighet att unna sig själv en spännande upplevelse, eller kanske ge bort en som present. Att ge bort en upplevelse, istället för en pryl, blir allt vanligare. Och det är i de allra flesta fall en mycket uppskattad present.

Många tycker att det är svårt att köpa presenter, i synnerhet som man förstås vill ge en present som mottagaren blir glad för. Och det är minsann inte lätt att hitta något att köpa till den som redan har allt. Om man tycker att man redan har de prylar man behöver så innebär det att nya prylar ofta hamnar i ett skåp. Och kanske till och med ger mottagaren lite dåligt samvete för att han, eller hon, inte har dem framme.

Skärmflygning

Men, en upplevelse uppskattas alltid, och särskilt om den anpassas efter mottagarens intressen och personlighet. En upplevelse kan inte samlas i skåp utan kommer att utnyttjas och om den är rätt vald kommer den att ge mottagaren minnen för livet. Varför inte slå till och låta någon äventyrslysten person i din närhet få prova på skärmflygning? Att flyga skärm känns äventyrligt och spännande, utan att egentligen vara farligt.

>> Läs mer om Skärmflygning

Att sväva fritt uppe på flera hundra meters höjd är en fantastisk upplevelse. Men det passar förstås inte den som är rädd för höjder.  Det är heller ingen present som du ska ge till någon som är gravid, eftersom man inte tillåter gravida att flyga skärm. Men åskådare är välkomna så du kan följa med och titta, eller varför inte boka en skärmflygning även till dig själv när du ändå beställer.

Flyga tillsammans med en instruktör

Det finns olika paket att välja på om du vill prova skärmflygning. Förutom vanlig skärmflygning finns också tandemskärmflygning, där du kan flyga tillsammans med en instruktör med en skärm som är avsedd för två och därmed dubbelt så bred som en vanlig skärm.

Ett upplevelsepaket med skärmflygning ger dig möjlighet att flyga som en fågel med vinden mot ansiktet, och med det vackra svenska landskapet under dig. När du provar på tandemflygning flyger du alltid tillsammans med en erfaren instruktör. Skärmflygning ger en spänningsfylld och slående vacker upplevelse. Eftersom du flyger tillsammans med en erfaren instruktör flyger du säkert, och det är faktiskt ett av de enklaste och tryggaste sätten att flyga på.

Utbildning och test av utrustning

Upplevelsen inleds med information, enkel flyglära och därefter test av utrustningen. Starten sker oftast från marken och man dras upp med hjälp av en lina, upp till 300 – 500 meters höjd. Uppe på den höjden släpper man linan och får försöka vinna höjd med hjälp av de termiska krafterna. Men flygningen går till på lite olika sätt beroende på var du flyger, och vilken arrangör du flyger med. På Österlen, till exempel, startar man flygningen på kullarna, ut mot havet, och här sker den utan lina.

Här svävar man en ungefär sex kilometer lång sträcka. Om man har tur med vindriktningen kan flygningen pågå mycket längre än de 15-20 minuter som upplevelsen beräknas vara. På en del ställen sker skärmflygningen med en paramotor. Då startar man från marken i en hjulförsedd trike och man tar sig ända upp till mellan 300 och 1200 meters höjd. Man kan få möjlighet att själv prova på att gasa och styra. Man kan välja om man vill närma sig marken lugnt och stilla eller om man vill känna på lite extra kittel i magen.

Tandemflygning

En annorlunda present – ett minne för livet

Upplevelsepaket har på kort tid blivit mycket populära, både som presenter och för att unna sig själv något extra. Resor och upplevelser är kanske det vi helst av allt unnar oss om vi får välja, så det är oftast en mycket uppskattad present. Det finns ett mycket brett utbud av upplevelser av de mest skilda slag. Det största utbudet hittar du här, på internet. Här ser du också allt samlat på ett ställe så att du lätt kan jämföra och välja bland alla spännande och intressanta upplevelser och evenemang.

Du kan hitta massor av annorlunda presenter till dig själv eller andra, helt enkelt. Oavsett om du vill testa skärmflygning, skjuta pistol eller om du vill ha en annan upplevelse, hittar du den alltså lättast här på nätet. Tack vare att allt finns samlat på ett ställe kan du också jämföra olika arrangörer och leverantörer. Du kan titta på vad de har att erbjuda och vad de vill ha betalt.

Ett äventyr i luften

För även om du vet vad du vill uppleva, och hittar erbjudanden om just detta äventyr kan det vara bra att jämföra.  Upplevelser som säljs under samma namn kan ha olika innehåll. Därför är det alltid bra att titta på vad som ingår i de olika paketen och vad den aktuella upplevelsen innebär. På så sätt kan du få en upplevelse som passar just dig, eller den som du vill ge den till.

Om du vill flyga skärmflygning behöver du, till exempel, ta reda på vilka krav som ställs på dig. Men, eftersom bland annat starten kan se olika ut vid olika flygningar kan det också vara något du får titta på. Vill du helst ha en viss startmetod får du helt enkelt välja en skärmflygningsupplevelse där du kan få just den start du vill.

>> Läs mer om Skärmflygning

Att gravida personer inte får flyga har vi redan nämnt. Man rekommenderar heller inte skärmflygning för personer med skador på nacke eller rygg, detta naturligtvis för att inte förvärra skadorna. Du får heller inte vara påverkad av alkohol, för då kommer man inte att låta dig flyga. Alkoholförbudet gäller oftast på hela flygområdet, och gäller alltså även åskådare. Barn under 10 år måste ha föräldrarnas tillåtelse för att få delta i skärmflygningen. Maxvikten för den som vill flyga med skärm är 110 kg, och man har också en minimivikt som ligger på 40 kg. Du kan få en skärmflygningsupplevelse för mellan 900 och 1000 kr. Läs mer hos Svenska Skärmflygförbundet.