Spökvandring

En spökvandring är kanske en upplevelse som ger kalla kårar längs ryggraden hos många. Men, även om det är lite läskigt är det något de flesta ändå vill vara med om. Spökvandring är en av de där upplevelserna som man kan ge bort och vara tämligen säker på att presenten blir uppskattad.

Många tycker att det är svårt att hitta på bra presenter och julklappar till släkt och vänner. Man vill ge något som ger glädje och blir uppskattat, men det är inte alltid så lätt att veta vad man ska ge, i synnerhet inte om mottagaren redan har det mesta. Det känns ju inte så roligt att ge bort något som förmodligen kommer att hamna undangömt i ett skåp. Detta är förmodligen en av orsakerna till att det blir allt vanligare att ge bort en upplevelse i present istället för en sak.  En upplevelse av något slag är det perfekta alternativet till den som redan har allt, och upplevelsen finns också allt oftare högst upp på önskelistan. Idag finns det ett otroligt stort utbud av upplevelser att välja på, och det tillkommer ständigt nya.

En spännande present eller julklapp

Men, att ge en upplevelse medför också ett ansvar att försöka hitta rätt upplevelse till rätt person. Eftersom det är något som ska upplevas, och kanske även utföras, är det förstås extra viktigt att fundera lite på vem mottagaren är som person och vad han, eller hon, är intresserad av. Det är ju inte så lyckat att ge en whiskyprovning till en som tar avstånd från alkohol, till exempel. Men en upplevelse måste förstås inte vara en present som du ger bort till någon annan. Du kan självklart också unna dig själv en spännande eller rolig upplevelse för att förgylla vardagen.

Oftast tänker vi kanske på konserter och liknande när vi talar om upplevelser. Men, en upplevelse kan vara så mycket, och det finns de mest skilda upplevelser, vilket gör att det alltid finns något för alla. Det kan vara allt från en chokladprovning, en behandling på spa till något betydligt mer äventyrligt, som skärmflygning eller takvandringar. Det finns nästan inga gränser för vad man kan få vara med om, och det finns verkligen något för alla, även om det kan låta som en klyscha. Vill du göra något utöver det vanliga så varför inte prova på en spökvandring, till exempel?

Upplevelse och en historielektion i ett

En spökvandring är lite speciell eftersom det blir både en upplevelse och en historielektion i ett. Guidade spökvandringar brukar vara dramatiserade och man får besöka platser och kvarter som har en historia med myter från förr. Det finns spökvandringar i flera svenska städer. Eftersom varje stad har sin egen historia och sina egna mörka hemligheter skiljer sig vandringarna åt beroende på var du gör den. Oavsett var du deltar i en spökvandring kommer den att ta dig med till läskiga platser, mörka bakgator, kusliga källare och ruskiga adresser. Helt enkelt till gömda platser där du egentligen inte bör befinna dig efter mörkrets inbrott.  Som tur är har du en erfaren spökguide, som ofta är historiskt klädd, med och vandringen görs i grupp så du slipper vara ensam. Spökvandringens längd beror förstås på var den sker, men mellan en och en och en halv timma brukar själva vandringen ta.

I Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping kan du också boka en spökvandring kombinerad med en middag. Detta blir en helkväll som du sent ska glömma. Du bjuds på en trerätters middag på en restaurang i anslutning till vandringsstråket, och middagen kombineras alltså med den guidade spökvandringen.
Det finns också möjlighet att boka en egen spökvandring för grupper eller för företaget. Då bokas inga andra in på den vandringen och ni får er egen guide som tar er genom stadens spöklika historia.

Spökvandringar i olika städer

En ”vanlig” spökvandring kostar från 200 kr, och om du vill ha en upplevelse som varar en hel kväll, med middag och allt, får du betala från cirka 600 kr. Spökvandringar är lämpliga för alla åldrar och de finns tillgängliga i stort sett hela året. Vandringen sker givetvis efter mörkrets inbrott, vilket betyder att de oftast hålls senare på sommaren än under vintertid. Hur ofta man anordnar spökvandringar är lite olika. I en del städer finns spökvandringar varje vecka, i andra varannan. Här på nätet kan du se hur det ser ut i den stad du vill gå din spökvandring.

Upplevelser har, som sagt blivit mycket populära presenter. Och en spökvandring kan väl vara den perfekta presenten, eller julklappen, till den som har allt och inte lämnar någon önskelista. Boka gärna två paket så kan mottagaren ta med en kompis, eller kanske du själv följer med på den läskiga vandringen. Om du bor i en stad där man anordnar sådana spökvandringar är det ju nästan ett måste att delta. Det finns ett stort utbud av upplevelser, både spännande saker som spökvandringar och takvandringar och andra saker som chokladprovning, glasblåsning och skärmflygning.

Spökvandringspaket

Det finns helt enkelt upplevelser för alla smaker. Och vare sig du vill gå på spökvandring, flyga luftballong eller prova på glasblåsning hittar du dina upplevelser här på internet. Här finns det största utbudet av upplevelser, och det finns dessutom samlat på ett ställe, vilket ger dig en bra överblick över vad marknaden har att erbjuda. Här kan du jämföra olika paket för att få en upplevelse som passar dig perfekt. Det finns många som erbjuder spökvandringar, så det kan vara lönande att titta på vad de olika spökvandringspaketen innehåller och vad de kostar.

Även om man säljer upplevelser med samma namn, kan innehållet i upplevelsepaketet variera. Och när det gäller spökvandringar varierar innehållet givetvis beroende på i vilken stad vandringarna hålls, eftersom varje stad har sin egen historia och sina egna läskiga platser. Titta på vad som ingår, och var spökvandringen hålls. Vem som helst kan delta i en spökvandring, och det ställs inga speciella krav. Men det kan nog vara bra att klä sig lite varmare eftersom det kan kännas kallt i de mörka gränderna när man får höra om allt otäckt som hänt här genom åren.