Takvandring

Tycker du att det är svårt att hitta på bra presenter och julklappar till släkt och vänner? Du kanske också har svårt att komma med en egen önskelista när någon frågar vad du önskar dig. Ofta tycker vi ju att vi har de prylar vi behöver och vi vill kanske egentligen inte ha mer att fylla skåpen med. Och det känns ju heller inte lika roligt att ge bort något som förmodligen kommer att hamna i något skåp någonstans. Förmodligen är detta orsaken till att det blir allt vanligare att ge bort en upplevelse i present istället för prylar.  En upplevelse av någon sort kan ju vara det perfekta alternativet till den som redan har allt. Och idag finns det verkligen ett stort utbud av upplevelser att välja på.

Se staden från ovan

När det är något som ska utföras, och upplevas, på detta sätt, är det förstås extra viktigt att köpa rätt present till rätt person. För att hitta rätt behöver du fundera lite på vem mottagaren egentligen är som person och vad han eller hon är intresserad av. Det är ju inte så lyckat att ge en whiskyprovning till nykteristen, eller en bergsklättring till den som är rädd för höjder, till exempel. Försök att hitta en upplevelse som du tror att den tilltänkta mottagaren kommer att uppskatta, och som kan ge minnen för livet. En upplevelse måste förstås inte vara en present som du ger bort. Med det stora utbudet av roliga och spännande upplevelser som erbjuds kan du självklart också unna dig själv en spännande händelse eller något annat av allt det som bjuds på upplevelsemarknaden.

Det vi i första hand tänker på när det gäller upplevelser är kanske konserter och liknande. Men, en upplevelse kan också vara en whiskyprovning, en behandling på spa eller något annat avkopplande som kan vara helt underbart att få efter en stressig arbetsvecka. Men en upplevelse kan ju också vara betydligt mer äventyrligt, och det finns nästan inga gränser för vad man kan få vara med om. Varför inte prova på en takvandring, till exempel? En takvandring kan väl ses som en av de mer spektakulära upplevelserna man kan tänka sig. Och det är verkligen en unik upplevelse, som inte finns någon annan stans i Europa. Det är en ganska ny företeelse även i Sverige, och idag är det bara Stockholm och ett par andra städer som man kan få se uppifrån takåsarna.

En rad säkerhetsåtgärder

En takvandring är inte så farlig som det kan låta. Det vidtas en rad säkerhetsåtgärder, och oftast går man på säkrade gångbroar, för att alla ska kunna hänga med på denna fantastiska sight-seeing uppe på taken. Men även om du kan ge bort en takvandring till i stort sett vem som helst, är det kanske inte den lämpligaste presenten at ge till någon som är höjdrädd. Även om det inte är farligt finns risk att han, eller hon, inte skulle uppskatta just en takvandring.

En takvandring leds av certifierade guider, och innan man börjar turen går man igenom säkerhetsrutinerna, och guiderna ser givetvis till att dessa också hålls. Alla bär också säkerhetssele under vandringen, för att inget ska hända. Vandringen sker på säkrade gångbroar, och alla dessa åtgärder gör att en takvandring passar alla åldrar, så länge man är säker på foten. Det är, som sagt, dock inte lämpligt för den som är höjdrädd.

Bär bekväma kläder och stabila skor

Om du ska ut på en takvandring kan det vara bra att tänka på hur du klär dig. Bekväma kläder och stabila skor är den bästa klädseln för denna upplevelse. För att alla säkerhetsåtgärder ska fungera krävs att man är minst 150 cm lång, och att man inte är tyngre än 120 kg. Man avråder också personer med hjärt- och kärlproblem, stark höjdrädsla och personer som lätt drabbas av yrsel att delta i takvandringar. Givetvis är det också ett krav att du är nykter när du ska delta i denna upplevelse. Vandringarna passar ju för alla åldrar, men om du är under 18 år måste du vandra i sällskap med målsman.

När man bokar en takvandring gäller den för en person, men vandringarna görs i grupper. Så naturligtvis kan du köpa flera paket om du vill gå på taken med dina vänner. Detta kan ju också vara en passande aktivitet vid olika sammankomster där deltagarna vill göra något spännande tillsammans.  Hur länge en takvandring varar beror både på var du vandrar och vilket paket du väljer. Mellan en och en och en halv timme är vanligt. Vad du upplever och ser beror förstås på i vilken stad du gör din takvandring. Hittills finns möjlighet att göra takvandringar i Stockholm, Uppsala och Sundsvall. Priserna varierar också beroende på längd, plats och mycket annat. Du kan få en takvandring från 350 kr och uppåt.

En populär upplevlese

Upplevelsepaket har, som sagt, blivit mycket populära på senare tid. Och med den ökade efterfrågan kommer också ett större utbud. Idag finns hur många upplevelser som helst att välja mellan. Det finns upplevelser för alla intressen och för alla typer av människor. Det finns lugna och avslappnande upplevelser som inte kräver den minsta ansträngning, och det finns äventyrliga och spännande upplevelser där du ställs inför utmaningar av olika slag. Vare sig du vill vandra på tak eller prova på att skjuta med pistol kan du hitta dina upplevelser här på internet. här finns det största utbudet av upplevelser, och eftersom du har allt samlat på ett ställe får du också en bra överblick över vad marknaden har att erbjuda.

Här kan du också jämföra olika paket för att få en upplevelse som passar dig perfekt. Det finns många som erbjuder takvandringar, så det kan vara lönande att titta på vad de olika takvandringspaketen innehåller. Även om man säljer upplevelser med samma namn, kan innehållet i upplevelsepaketet variera. Titta på vad som ingår, och var takvandringen hålls. Passa också på att se efter vilka krav det ställs på dig om du vill delta i en takvandring.  De flesta takvandringar genomförs även i regn, men kan ställas in om det blir kraftig åska.