Tomtesäck

Jul är vår mest traditionsfyllda högtid, och det är också den helg som kräver mest förberedelser. Redan till första advent börjar de första förberedelserna i många hem, och pågår sedan ända fram till jul. Det är mycket som ska klaffa för att julen ska bli så där underbar som vi alla hoppas och drömmer om. Julgran ska köpas, bäras in och kläs med ljus och pynt, all den goda julmaten ska tillagas, och julbaket går inte heller det av för hackor. Julklappar ska köpas och slås in, läggas i en tomtesäck, och huset fylls allt mer med hemlighetsmakeri ju mer julafton närmar sig.

En tomtedräkt måste man förstås ha, för att kunna träda in om den riktiga jultomten inte hinner komma förbi i år. Men, ska du ta över tomtens roll räcker det inte med en tomtedräkt, hur fin och verklighetstrogen den än är. En riktig tomte har naturligtvis också en tomtesäck, punkt slut. Hur ska du annars få in alla klapparna till de väntande snälla barnen, i alla åldrar? Tomtesäcken är precis lika viktig som tomtedräkten.

julklappssäck

Välj din säck efter egen smak

När du skaffar en tomtesäck kan du välja en säck helt efter din egen smak. Det finns alla tänkbara modeller av tomtesäckar, både med och utan tryck. Många tycker att det känns mest genuint och gammaldags med en tomtesäck i juteväv, medan andra föredrar en säck med ett tomtetryck, så att det verkligen syns vems säcken är. Och, precis som när det gäller tomtens utseende, och andra jultraditioner finns det egentligen inga regler som är huggna i sten. Du utformar din tomtedräkt så att den bäst motsvarar dina förväntningar på jultomten, och du väljer givetvis också den tomtesäck som är mest jul för dig.

Det kan ju också finnas andra faktorer än just utseendet som avgör ditt val. Tomtesäckar finns också i olika storlekar, och om du har många klappar som ska rymmas i säcken behövs naturligtvis en rejäl säck. I många hem ligger de flesta julklapparna redan under granen, och tomten har bara med sig några få klappar med till mamma och pappa, när han kommer. Då kan det räcka med en mindre och nättare tomtesäck, som också är lättare att bära.

Olika säckar

Att skaffa en tomtesäck kan, med andra ord, innebära ett svårare val än du kanske tänkt dig. Det kan förstås lösas genom att skaffa några olika säckar, och använda den som passar bäst för tillfället.

Ibland kommer tomten också andra dagar än julafton. Som, till exempel, när några gäster inte kommer förrän senare i helgen. Självklart kommer tomten även då, men då kanske med en betydligt mindre julklappssäck än på den stora klapputdelningen på julafton.

Strax före jul kan du hitta julklappssäckar i de flesta varuhus, men vill du köpa en säck vid annan tid, gör du det lättast online. Här, på nätet, får du också hela det stora sortimentet samlat, och kan enklare jämföra tomtesäckar innan du gör ditt val. Att komplettera tomtedräkten med en riktig tomtesäck gör att du verkligen kan ta den riktige tomtens roll utan att någon anar oråd.