Julblommor

Blommor förstärker både pyntning och dukning året runt, men det finns förstås olika blommor för olika tillfällen. Inte minst beror det på säsong, eftersom vissa blommar på våren eller sommaren medan andra är som vackrast på vintern. Även på julen är blommor ett måste för att få den rätta julstämningen. Här väljer vi blommor både för doft och färg. För den typiska röda julfärgen är förstås julstjärnan och amaryllisen de viktigaste blommorna.

Julstjärna

Julstjärnan finns numera också i andra färger, men det är ändå den röda som vi kan se i de flesta hem. En röd julstjärna brukar vara den första budbäraren om att julen är i antågande, och den hamnar ofta i fönsterkarmen redan i början av december. Tänk på att det julstjärnan är känslig för kyla, så att du packar in den noga när du tar hem den från affären. Väl hemma kan den placeras var som helst i hemmet, men den vill helst inte ha direktvärme, och den vill heller inte utsättas för drag.

julblommor

Amaryllis

Amaryllis, som ses som en typisk julblomma trots att den naturligt blommar vid helt andra årstider, kan köpas som färdigt utslagen blomma till jul. Ännu roligare är det att köpa en lök och själv driva den i blom. Det är inte svårt att få en amaryllis att blomma, men det kan vara lite osäkert om den kommer att blomma just till jul. Vanligtvis tar det mellan sex och åtta veckor att driva upp en amaryllis från lök.

Så det gäller alltså att vara ute i god tid, och plantera löken redan i början av november om du vill att den ska vara i blom till jul. Det finns många olika färger på amaryllis, och du kan även hitta varianter med dubbla blommor. Men, just som julblomma är det även här den klassiska röda färgen som är populärast.

 

Hyacint

En annan lökväxt som man inte kan vara utan på jul är hyacinten. Många anser att det måste finnas minst en doftande hyacint i huset om det ska bli en riktig jul. Även här gäller det att pricka in blomningen rätt om man ska driva upp blommorna från lökar. Men, det finns också gott om färdiga hyacinter i handeln till jul som man kan köpa för att ge bort till sin mamma eller till dagispersonalen.

Vill du ha hyacinter just för doftens skull kan det vara klokt att lukta lite på de olika sorterna i butiken. Alla hyacinter har inte en lika utpräglad doft, och det anses allmänt att den blå hyacinten har starkast doft. Men, doften varierar mycket mellan olika sorter, så det går inte att enbart se till färgen, utan man behöver också använda näsan för att få en hyacint som ger julstämning i huset.

Julros är väl också en blomma som förknippas starkt med julen, inte minst tack vare sitt namn.  Detta är egentligen inte en krukväxt och trivs inte inomhus någon längre period. Den vill helst ha en sval placering, och trivs bäst om inte temperaturen överstiger 15 grader. Kan du ge den en ljus och sval placering är det en mycket vacker julblomma, som är något utöver det vanliga.