Julmust

Det finns en dryck som väldigt många svenskar har svårt att avstå från under julhelgen. Det handlar förstås om julmust. Denna läsk dricks i enorma mängder varje år när det närmar sig jul här i Sverige. Det finns gott om leverantörer av julmust och vilket märke som är favoriten, ja det varierar rejält. Julmust finns givetvis även i Light, vilket också uppskattas av många.

Historia

Förr tillverkade Apotekarnes, som är en av de mer kända leverantörerna av julmust, musten vid jul och lät den sedan stå på lagring i ett helt år, innan den sedan såldes runt nästa jul. Idag ser det lite annorlunda ut i tillverkningsprocessen, och antalet leverantörer har ökat rejält sedan den tiden.

julmust

1910 grundade Harry Roberts ett läskedrycksföretag vid namn Roberts AB. Han hade kommit över receptet på julmust under sin studietid i Tyskland och bestämde sig för att testa drycken på den svenska marknaden. I början gick det trögt men under 20-talet, i samband med alkoholmonopolets införande, började affärerna gå lysande. Redan då blev julmusten ett mycket omtyckt alternativ till de alkoholhaltiga dryckerna som serverades vid julbordet.

Julmustens popularitet har inte dalat, snarare tvärtom. Idag dricker svensken i genomsnitt 5 liter julmust under december månad. Under påsk är det istället påskmust som säljs, men smaken är densamma.

Smaken

Vad är det då som gör att julmust är så omtyckt och att populariteten står sig årtionde efter årtionde? Det går förstås att diskutera men den speciella smaken bidrar nog en hel del till detta. Julmusten smakar inte som någon annan läsk, bortsett från påskmust givetvis. Många vill nog dricka något speciellt just runt jul och då passar julmust bra som alternativ till annan läsk som de flesta dricker när som helst på året.

Vad är det då för smaker som ingår i julmust? Receptet i sin helhet är hemligt men några inslag känner vi till. Drycken innehåller bland annat extrakt av humle och malt, kolsyrat vatten och citronsyra.

Goda kombinationer

När är det då som godast att dricka julmust? Naturligtvis bör det finnas några flaskor julmust på varje julbord, det är mer eller mindre obligatoriskt. Både barn och vuxna brukar tycka om att dricka must till julmaten. Det finns dock gott om andra tillfällen under december då julmust gärna kan serveras. Vid luciafirandet passar det till exempel bra att bjuda på denna dryck som är starkt förknippad med just julen. Kanske kan de gästande besökarna få välja mellan glögg och julmust tillsammans med pepparkakor och kanske en lussekatt.

Ett annat tillfälle är julfesten på skolan eller jobbet. Visst hör det väl till att servera julmust i glasen tillsammans med julmust, kakor, knäck eller vad det än bjuds på i övrigt. Även vid skolans eller förskolans julavslutning kan julmust vara aktuellt, om skolans eller förskolans policy tillåter den typen av sockerhaltiga drycker.

För den som verkligen älskar den här goda läskedrycken kan det vara klokt att hålla ögonen öppna i butikerna efter julhelgen. Då säljs nämligen ofta musten till ett mycket rabatterat pris.